Det är en liten ökning av viltolyckor i Dalarna jämfört med för två år sedan Foto: SVT/Arkiv

Stor okunskap vid viltolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Var nionde minut sker det en viltolycka i Sverige, enligt Nationella Viltolycksrådet. Den här veckan blir värmländska bilister uppmärksammade på riskerna längs våra vägar.

– Många tror att det är brottsligt att krocka med ett vilt och struntar därför i att anmäla men det är när man inte anmäler som det blir brottsligt, säger Erica Broström, viltansvarig vid polisen.

I dag startade Nationella Viltolycksrådet sin veckolånga kampanj mot viltolyckor ”Vilt på väg skynda långsamt”. Antalet olyckor med vilt har ökat de senaste åren. Under 2017 var det över 61 000. Olyckor med rådjur är vanligast och därefter kommer olyckor med älg och vildsvin.

– Man ska ringa 112, berätta vad det är för vilt man kört på och var det är. Sedan ska man markera ut platsen så att eftersöksjägare kan leta rätt på djuret. Har man ingen viltremsa i bilen så går det bra med en sten, en kvist eller vad som helst som skiljer sig från det normala vid vägkanten. Och sedan ska man vara tillgänglig på telefon en till två timmar efteråt, säger Bo Carlsson som är kontaktperson för kommunen och eftersöksjägare.

Extra kontroller

Det är Nationella Viltolycksrådet tillsammans med polisen som den här veckan håller extra kontroller och informationinsatser under fyra dagar i Värmland. Under måndagen var de i Karlstad, sedan fortsätter insatsen till Torsby på tisdagen, Kristinehamn på onsdagen och slutligen Arvika på torsdagen.

– Det finns en stor okunskap. Många tror att det är brottsligt att krocka med ett vilt och struntar därför i att anmäla men det är när man inte anmäler som det blir brottsligt, säger Erica Broström, viltansvarig vid polisen.

Foto: SVT

Jägareförbundet gick ju nyligen ut och uppmanade folk att lägga ut överblivna äpplen till älgar till exempel, hur ska man placera för att det ska vara trafiksäkert?

– Man bör ju inte lägga dem i dikeskanten längs vägarna, vilket har skett, utan försök vid någon skogsväg och minst ett par hundra meter ifrån vägen. Nu har det inte hänt några olyckor på grund av detta vad jag vet, men i fjol var jag ute på på flera olyckor och då låg det högar med äpplen cirka tio meter från vägen där olyckan skett och det är ju inte roligt, säger Bo Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.