Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör ni Stora Ensos hållbarhetschef för skogen Maria Saxe berätta om hur Natura 2000-områden skyddas. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Stora Enso vill bli bättre på att avverka skyddsvärd skog

Uppdaterad
Publicerad

Stora Enso vill bli bättre på att avverka rätt. Nu har de tillsammans med Länsstyrelsen i Värmland inlett ett förbättringsarbete.

– Totalt under 2022 avverkades ungefär 60 trakter i eller nära Natura 2000-områden. På det sättet kan man säga att Värmland är lite överrepresenterat till mängd, men det beror delvis på att vi har mycket mark i Värmland, säger Maria Saxe som är hållbarhetschef för skogen på Stora Enso.

Avverkningsanmälningar som rör skog i vanligt skogsbruk rapporteras till Skogsstyrelsen. Om avverkningen sker inom områden med särskilt höga naturvärden eller hotade arter anmäls det vidare till länsstyrelsen.  

Fem av Stora Ensos 36 avverkningsansökningar i Natura 2000-områden sedan 2019 har överklagats till Länsstyrelsen i Värmland av Naturskyddsföreningen och Skydda skogen. Ärendena har sedan gått hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen som i samtliga fem fall beslutat att inte tillåta avverkningarna.

Klimat

Förbättringsarbete inlett

För att slippa nya överklaganden till Mark- och miljödomstolen har nu Stora Enso inlett ett förbättringsarbete gällande avverkningsanmälningar.

Företaget ska där lära sig om processen om att göra en korrekt miljökonsekvensbeskrivning och vad det innebär att följa reglerna vid avverkningar inom Natura 2000-områden. 

– Sedan får vi se om det här blir en ny praxis gällande alla avverkningar inom Natura 2000-områden, men vi upplever redan idag att vi tar fram det underlag som säkerhetställer att vi inte skadar det som finns i Natura 2000-områden, säger Maria Saxe.

I Värmland äger Stora Enso 420 000 hektar skog. 6 300 hektar är helt eller delvis Natura 2000-område och av dessa är cirka 5 000 hektar på Brattforsheden. 

I klippet hör ni Stora Ensos hållbarhetschef för skogen Maria Saxe berätta om hur Natura 2000-områden skyddas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet