En man går vid reningsverket för avlopp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste sätta oss ner och analysera det här” – hör processledaren berätta mer om vad som händer nu. Foto: Bengt Hedin/SVT

Stora mängder narkotika i avloppsvattnet i Karlstad

Publicerad

Nya mätningar visar stora mängder narkotika i avloppsvattnet vid reningsverket i Karlstad. Framförallt är det mängden amfetamin som man anser är anmärkningsvärt.

– Vi måste sätt oss ner och analysera det här med alla våra kollegor, med polisen och alla som är involverade i frågan, säger Stefan Gräsberg som är processledare vid Karlstads kommun när det gäller frågor om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.

Mätningarna gjordes av avloppsvattnet vid Sjöstadsverket under en vecka i maj för att få en bild av omfattningen av narkotikabruket bland Karlstads befolkning.

Stora mängder cannabis och kokain

De fann stora mängder kokain och cannabis, doser som ökade kraftigt helgdygnen.

Men också flera tusen dygnsdoser amfetamin fanns i avloppsvattnet.

– Jag är verkligen förvånad, säger Stefan Gräsberg.

När det gäller amfetaminet kan en delförklaring vara att det är förskrivet som läkemedel.

– Det kan det vara till en viss del. Men det ligger så pass högt att det sticker ut, säger Stefan Gräsberg.

Högre än i jämförbara kommuner

Alla analyser är inte gjorda men man har börjat göra jämförelser med andra kommuner och de resultat som uppmätts där, i huvudsak från mätningar tidigare år. Och enligt Stefan Gräsberg är just mängden amfetamin högre i Karlstad än i jämförbara kommuner.

Nu ska flera mätningar göras samtidigt som kommunen ska ta initiativ till insatser tillsammans med polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.