Det är bland annat en växling mellan kyla och plusgrader skapar de så kallade potthålen i gator och vägar i Karlstad Foto: SVT

Stora vägskador i år

Publicerad

Underhållet av gator och vägar i Karlstad kommun måste bli bättre. Det anser gatuchefen som nu går in med krav på mera pengar till underhållet. Underhållsskulden ligger just nu på 100 miljoner och trasiga beläggningar är ett stort problem.

Det är bland annat en växling mellan kyla och plusgrader skapar de så kallade potthålen i gator och vägar i Karlstad. I år är de fler än vanligt, det vet de som jobbar med att laga skadorna.

– Vi lägger ut 2,5 ton asfalt varje dag när vi lagar potthål på våra gator. Hittills i år har det blivit mellan 160 och 170 ton, berättar Bosse Juhl, som den här dagen finns på gatan utanför Karlstad CCC.

På gatan utanför Karlstad CCC lappas och lagas de värsta skadorna Foto: SVT

Budgeten har inte räckt

Här lappas och lagas de värsta skadorna. Men grundproblemet är inte bara den tuffa vintern. Kommunens budget för att underhålla gator och vägar har under många år inte räckt till.

– Vi har gjort en inventering och den visar att vi har underhållsunderskott på cirka 100 miljoner och det gäller beläggningarna på gator och cykelvägar, säger Stefan Björkman som är gatuchef i Karlstads kommun.

Nu är kommunen igång med budgetarbetet och nu kräver gatuchefen att budgeten för 2019 ska höjas för att komma ikapp och beta av den underhållskuld som finns.

– Vi skulle behöva omkring 40 miljoner varje år en tid framåt för att vår underhållsskuld inte ska öka.

Öka tempot

Att lägga asfalt den kalla säsongen är inte helt lätt. Nu väntar anläggningsarbetarna på att asfaltverken ska komma igång så att man kan höja tempot i lagningarna.

– Inom kort får vi bättre leveranser av asfalt och blir det lite mer gjort i lagningsarbetet, avslutar Bosse Juhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.