• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/Henrik Montgomery

Större intresse för högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

1127 personer har anmält sig för att göra högskoleprovet vid Karlstads universitet. Det är en ökning med nära åtta procent jämfört med förra hösten.

Söndagen den 20 oktober hålls högskoleprovet i höst och i år märks en ökning jämfört med hösten 2018, inte bara vid universitetet i Karlstad utan på de flesta lärosäten i landet där provet kan göras.

Totalt i hela Sverige har 51 556 personer anmält sig till högskoleprovet i höst.

– Antalet anmälda ökar med över fyra procent jämfört med förra hösten, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR, Universitets- och högskolerådet i ett pressmeddelande. Detta är sannolikt ett tecken på att intresset för högre utbildning ökar efter flera års nedgång – trendbrottet kom i april med ökningen av antalet anmälningar till höstens högskoleutbildningar, fortsätter hon.

1127 personer har anmält sig för att göra högskoleprovet vid Karlstads universitet. Enligt siffrorna från UHR är det 82 fler än till provet förra hösten, vilket ger en ökning med 7,85 procent.

Kan vara ett trendbrott

Förra året var första gången provet skrevs på en söndag, berättar Helena Pallin, avdelningschef för utbildningsstöd på Karlstads universitet, vilket hon menar kan ha påverkat fjolårets siffra men på senare år har de också märkt ett svalare intresse för att skriva provet.

– Vi hade runt 1300 personer som skrev provet hösten 2017 och 2016 var det runt 1500 så det har minskat under flera år. Det kan röra sig om ett trendbrott som vi ser nu, säger Helena Pallin.

Högskoleprovet går att göra på flera orter i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.