Marja i Myrom, eller Hallstensson som hon egentligen hette, var en både folkkär och produktiv konstnär.
Bara 20 dagar innan hon avled i november förra året skrev hon under ett testamente där hennes ”sagohus” med inventarier tillföll en stiftelse, som skulle ”säkerställa husets välmående och kvarlåtenskap framåt som en konstnärsgård, skrivargård och utställningsplats”.
Men Marja i Myroms barn och flera nära vänner är skeptiska.
– Jag har inte träffat någon som inte tycker att det är konstigt, säger vännen Anki Svensson.
Försvunna tavlor
Samtidigt är de 30 sista tavlorna som Marja i Myrom målade försvunna. De fanns med vid en minnesstund anordnad av stiftelsen, men lämnades aldrig tillbaka till huset i Södra Fjöle.
– De är på en neutral plats, säger en av de tilltänkta styrelsemedlemmarna till SVT Nyheter Värmland, och lägger sedan på luren.
Följ med till huset i Södra Fjöle och hör mer om stiftelsen och testamentet i klippet ovan.
Gåvor och swish
Stiftelsen är fortfarande under bildande. Enligt testamentet ska den ”kunna ta emot gåvor och stöd via swish”.
Testamentet upprättades i närvaro av stiftelsens tilltänkte ordförande, och bevittnades av två nu föreslagna styrelseledamöter. I den registreringsanmälan för stiftelsen som lämnats in till länsstyrelsen finns ytterligare fyra namn, men ingen av dem har velat svara på SVT Nyheter Värmlands frågor.
”Ingen information att lämna”
Marja Hallstenssons barn har ännu inte tagit ställning till om de ska bestrida testamentet. De säger till SVT Nyheter Värmland att de inte orkar medverka i reportaget.
Den tilltänkta styrelseordföranden meddelar via mejl att han inte har någon information att lämna.