En man visar en handgest på en stock och förklarar något i förgrunden. En annan person bakom honom håller i en telefon och fotograferar scenen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Testet av grova timmerstockar på Karlstads universitet gav oväntade resultat. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Styrkan i timmerstockar testas på Karlstads universitet

Publicerad

Hur starka är egentligen de tjocka timmerstockar som bland annat används vid renovering av kyrkor och äldre byggnader? Den frågan ställer sig nu några forskare i byggteknik vid Karlstads universitet.

I en studie som handlar om styrka och styvhet i furutimmer av riktigt grova dimensioner testar de med så kallad böjprovning hur mycket stockarna tål innan de går av.

– Det är mycket ovanligt med böjprovning av så grova balkar, och kunskapsläget är därför begränsat kring hur stor bärförmågan faktiskt är, säger Mikael Perstorper, adjungerad professor vid Karlstads universitet.

SVT Värmland var med när en av stockarna utsattes för tryck till den sprack. Och den tålde betydligt högre tryck än väntat.

– Vi hade räknat med att den skulle tåla ett tryck på kanske två-tre ton, men den tålde det dubbla, ungefär sex ton innan den brast. Inte väntat, men väldigt intressant, säger Johan Vessby, docent i byggteknik vid Karlstads universitet.

Visuell bedömning

I dag används så kallad visuell bedömning, men med resultaten från studien hoppas man kunna arbeta fram en ny teknik som kan säkerställa kvaliteten på trä på ett bättre sätt. Då skulle man exempelvis kunna undvika onödiga förstärkningar med stålbalkar vid renovering av gamla takkonstruktioner.

Det är just nu trendigt att bygga höga hus i trä, men till det används inte stora stockar av den här typen, utan annat trämaterial som limträ och regelvirke. Stockar av de här dimensionerna används framförallt vid renovering av gamla kyrkor och andra timmerbyggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.