Unge tjej kliver in i förarhytten på en lastbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det hade inte kunnat göra det bättre”. Hör transporteleven Angelica Elofsson i klippet. Foto: SVT

Succé för transportlinjen i Årjäng

Publicerad

Med goda utsikter till arbete direkt efter gymnasiet har den nya transportlinjen på Årjängs gymnasieskola blivit en succé. Linjen har haft närmare 60 sökande till 12 platser och i dag invigdes transportelevernas nya undervisningslokaler.

– Vi har satsat på avskalade lokaler, dämpande mattor i rum där undervisning och kunskap står i centrum, säger gymnasierektorn Ane Skoland.

Det bjöds på dryck och salta pinnar i ballongdekorerade rum när transportlinjens nya lokaler invigdes på Årjängs gymnasium under fredagsförmiddagen. I lokalerna trängdes elever och personal och det var stimmigt värre. Men under allt tjohej ligger förstås ett allvar. Här finns elever som knipit sina platser i hård konkurrens och som siktar på jobb så snart skolan är avklarad.

– Man har ju ofta jobb redan jobb innan man gått ur skolan, säger transporteleven Jimmy Ofrim.

Goda möjligheter till jobb efter utbildning

Han är en av närmare 60 sökande som tagit sig in på linjen.

– Det betyder att eleverna här måste ha höga betyg för att ta sig in, säger rektor Ane Skoland.

Transporteleverna på Årjängs gymnasium kommer inte bara vara färdigutbildade utan också ha körkort med fulla behörigheter när studierna är över. Och det finns gott om jobb att välja bland när de är färdiga. Enligt Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd behöver branschen runt 50 000 nya chaufförer de närmaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.