• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elever i Sunne har bättre betyg än tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna berättar om vad de tycker om betygen i klippet. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Sunne lyckades bryta trenden: Fler behöriga till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har jobbat särskilt med närvaron för vi tror att elever som trivs presterar bättre, säger rektorn för Fryxellska skolan i Sunne. En högstadieskola där man lyckats bryta trenden och nu fått betydligt fler elever behöriga till gymnasiets yrkesprogram.

85 procent av de elever som gick ur grundskolan i Värmland förra läsåret hade behörighet till gymnasiets yrkesprogram. I Sunne har man vänt trenden från en bottenplacering vid läsårsslutet 2021/2022 till att i årets sammanställning ha ökat behörigheten näst mest i länet – med åtta procentenheter till 82,8 procent.

I klippet hör du några av eleverna på Fryxellska berätta om hur viktigt det är att få bra betyg.

För att bli behörig till yrkesprogrammen måste eleven ha godkänt i svenska, matte, engelska och ytterligare fem ämnen. Snittet i mätningen för länets elever ligger samma som rikssnittet, visar statistik från Skolverket som Sveriges Lärare har sammanställt. Men det finns också skillnader mellan länets kommuner. Årjäng ligger i topp gällande behörigheten med 92,5 procent medan Eda ligger i bott med 73,5 procent.

– Det är ett problem att det ser ut så här. Vi får jobba aktivt med detta nu. Framför allt är det viktigt att stärka undervisningskvalitén i klassrummet, säger Daniel Nordström som är skolchef i Eda kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.