Sébastien Boudét har samlat ett tiotal blivande bagare runt bakbordet. Han visar och berättar engagerat om mjölets egenskaper och om sädesslagens ursprung. Baklektionen på Tingvallagymnasiet liknar emellanåt mer en historielektion som rör sig tusentals år tillbaka – från Mesopotanien till Egypten. Men hans historiska återblickar landar i vikten av att använda rena och obesprutade råvaror.
– Precis som förändringen mot mer närproducerad mat så skapar vi en rörelse för gott, mer hälsosamt kvalitetsbröd och där produktionen inte förstör för insekter, fåglar och för vår jord, säger Sébastien Boudét.
Kämpade i motvind
Sébastien Boudét är fransmannen som kom till Sverige som 25-åring och som länge kämpade i motvind för att lära svenskar att uppskatta ett välbakat surdegsbröd.
Sedan dess har hans bageri Petite France i Stockholm utsetts till årets bageri tre år i rad. Bageriet såldes och han arbetar numer med att utbilda unga bagare och konditorer.
– Förr var jag väldigt ensam. Idag finns det många, många superduktiga bagare, bagare som lever upp till det som bagaryrket är.
I klippet hör Sébastien Boudét berätta om hur han ser på framtidens bagare.