Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svårare att lämna in dagskassor

Publicerad

Kontanthanteringen blir allt dyrare för mindre företag och föreningar i Värmland. På tre år har antalet platser i länet som har möjlighet att ta emot dagskassor minskat med en tredjedel. Det visar en rapport som länsstyrelsen presenterade idag.

Två av fyra inlämningsställen i Torsby försvann under förra året och i Forshaga finns det sedan 2016 ingen som kan ta emot dagskassor alls. Där måste alltså företag och föreningar som hanterar kontanter åka till en annan kommun för att sätta in kontanterna från dagens försäljning.

När färre personer använder kontanter blir hanteringen dyrare för de som tar emot kontantinsättningar – till exempel banker, insättningsautomater och näringsidkare med särskilda avtal.

Det blir allt mindre ekonomiskt lönsamt att för ett litet företag erbjuda grundläggande betaltjänster.

”Efterfrågan minskar”

– Det är svårt att säga vad som kom först och vad som leder till vad, men efterfrågan och utbud minskar, säger Pernilla Gälldin som är regional samordnare för grundläggande betaltjänster på Länsstyrelsen Värmland.

En hönan och ägget-situation, alltså.

– Risken är ju att privatpersoner exkluderas om man till exempel inte är digital och kan betala med swish, säger Pernilla Gälldin.

Under 2018 försvann totalt fyra inlämningsplatser för dagskassor i Värmland. Det slår hårdare mot mindre företag och föreningar, eftersom de större oftast har egna lösningar för kontanthanteringen och därmed inte nyttjar inlämningsplatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.