Två personer håller presentation i en salong med åhörare och stor bildskärm i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du ta del av eleverna Signe Lindberg och Alice Kungbergs syn på filmsatsningen. Foto: Maria Krums Vabins/SVT

SVT:s storsatsning Sverige och kriget visades för elever i Karlstad

Publicerad

Efter tittarsuccén med Historien om Sverige, satsar SVT på berättelsen om andra världskriget: Sverige och kriget. Och idag fick eleverna på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad besök av några av skaparna bakom dokumentären.

Redaktionen bakom satsningen har jobbat med serien i ungefär två år. Nu gör de skolbesök runt om i Sverige och träffar gymnasie-elever som går medie- och samhällsinriktningar. Syftet är att skapa samtal. Först ut är Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad där eleverna fick förhandstitta på delar av det ännu inte släppta materialet.

– Vi söker nya målgrupper och tycker det är jättespännande att höra om vad deras tankar är kring det här ämnet, säger avsnittsproducent Carl Tofft på SVT.

Berättade om jobbet bakom

Visningen handlade också om hur redaktionen jobbat.

– Det är kul att träffa elever som exempelvis läser media och berätta om hur vi gör det här, säger Carl Tofft.

Varför besöker ni en skola i Karlstad?

– Värmland har viss bäring i vårt program. När tyskarna gick in i Norge 1940 kom det enormt mycket flyktingar och många blev mottagna av familjer runtom i Värmland.

Bygger på brev och dagböcker

Dokumentärserien bygger bland annat på mer än tusen brev, dagböcker, filmer och foton som svenska folket har skickat in till SVT. Från Värmland handlar det till exempel om motståndsrörelsen i Arvika.

Programserien innehåller fem avsnitt och börjar sändas 11 maj – i samband med att det är 80 år sedan kriget i Europa tog slut.

Starta klippet för att höra eleverna Signe Lindberg och Alice Kungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.