Två damspelare i FBK står i träningströja på isen och tittar in mot kameran med ett leende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med till en fartfylld träning med FBK, där lagkapten Julia Pettersson och spelande sportchef Emma Murén berättar om vad tacklingarna gör för spel, träning och skademinskning. Foto: Samarth Katiyar/SVT

Färre hjärnskakningar med mer kroppskontakt i damhockeyn

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hjärnskakningar har minskat kraftigt på damsidan i ishockey sedan svenska ishockeyförbundet tillät mer kroppskontakt för damerna. Skadorna har gått ner från 35 under säsongen 2018-2019, till 10 förra säsongen.

– Jag är inte förvånad alls, säger Emma Murén, sportchef och spelare i Färjestad BK.

Sedan förra säsongen får damerna tacklas i ishockey, något som inte var tillåtet förr. Det är något som Sverige är ensamma om i hela världen. Varken i USA eller Kanada får spelarna tackla fullt ut som de får göra i Sverige.

Färjestad BK spelar i NDHL, Nationella Damhockeyligan, men där för man ingen statistik över antalet hjärnskakningar på grund av resursbrist, enligt Morgan Johansson, projektledare för spelarsäkerhet på svenska ishockeyförbundet.

Mer närkamper i damernas ishockey

Sedan 2019, och för varje år som gått sedan dess, har också Svenska ishockeyförbundet tillåtit mer kroppskontakt och närkampsspel för damerna. Regelförändringen har burit med sig flera fördelar, inte minst att spelet har förbättrats.

– Det blir att man vågar trycka på på ett helt annat sätt, säger Julia Pettersson, lagkapten i Färjestad BK.

Emma Murén fyller på:

– Vi får mycket bättre träning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.