En person arbetar vid en dator och tittar på en bild av en älg på skärmen. Till höger syns en stor älg som sitter i en skogsmiljö, omgiven av grönska och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med fotografen Tage Bäck ut på en fototur och se honom prata med den vita älgkvigan som han döpt till Eloise. Foto: Håkan Wikström/SVT, Tage Bäck

Tage Bäck – naturfotografen från Arvika som talar med vita älgar

Uppdaterad
Publicerad

Sex dagar i veckan i drygt 15 år har Arvikafotografen Tage Bäck, 79, åkt sin morgonrunda. För att fotografera älgar – Värmlands vita älgar.

– Under sommarmånaderna blir det oftare. Då är jag ute varje morgon.

Tage Bäck älskar naturfotografi, framför allt älgar. Och favoritmotivet är vita älgar. Det finns någonstans mellan 50 och 100 vita älgar i Sverige, och de finns i huvudsak i Värmland. Framför allt i Arvika och Eda.

Och Tage har koll på i princip varenda individ.

– Jag pratar med dem. Jag har pratat med varenda vit älg i Arvikatrakten. Och ibland tycker jag mig få svar. De gungar med huvudet och gör läten, precis som om de svarade mig.

Scannar av fälten

SVT följer med på en morgontur. Vi startar långt innan solen gått upp. Tage scannar vant av landskapet, vet var älgarna brukar stå. Tar en bild med kameran över ett fält, delförstorar och ljusar upp bilden i kameran. Men ingen älg. Däremot en familj med morgonpigga rådjur som betar på en åker.

– Jag älskar att vara ute i naturen och få uppleva djuren. Jag fotograferar allt. Fåglar, vargar och älg. Mest magiskt är mötena med de vita älgarna. De är inte lika skygga som de bruna. Att möta en vit älg är som att få träffa ett väsen ur en John Bauer-målning, magiskt, berättar Tage.

Tage ett par extra ögon i grannskapet

Att de vita älgarna är populära är inte bara positivt, speciellt inte för de boende i områden där den vita älgen rör sig. Periodvis har det varit hysteri med många älgturister.

– Jag berättar aldrig var de finns, och har fått tillstånd av markägare att få åka på enskilda vägar. Det är nog lite positivt för dem också. Jag är ju ute nästan varje tidig morgon. Det blir ett par extra vakande ögon i grannskapet.

Bilderna från fotorundorna visar Tage upp på hembygdsgårdar och äldreboenden.

– Många har aldrig sett en vit älg. Jag pratar en stund och vi fikar. Det brukar vara uppskattat. Det är många äldre som inte har det så roligt.

En vit älg ligger ned på en grönskande skogsmark omgiven av träd och buskar. Marken är täckt av mossa och några stenar syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett hundratal vita älgar i Sverige. Något fåtal exemplar i Dalsland och Bohuslän, det stora flertalet i Värmland. Här är förklaringen till varför älgarna är vita. Foto: Tage Bäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.