– Störst risk i Värmland är det området mellan Slottsbron och Segmon och därför gick vi också ut tidigare i år inför den här fästingsäsongen med brev till alla boende där och informerade om risken. Vi rekommenderade också invånarna att vaccinera sig om man ute i skog och mark, säger biträdande smittskyddsläkare Ingemar Hallén.
Ändå kommer det upp fall av TBE i de områdena?
– Ja vi ser att det fortsätter att komma fall därifrån som är ovaccinerade och det är tråkigt.
Ett av årets fall av TBE har smittats just i området Segmon/Slottsbron, totalt är det fyra fall av smittan i länet hittills i år.
TBE är en virussjukdom som sprids genom fästingbett och kan orsaka en inflammation i hjärnan eller i hjärnhinnorna.
Symtom
Viruset finns framför allt i kusttrakten i Stockholms, Södermanlands och Uppsalas län. I Värmland är riskzonen vid Vänerns strand. De flesta som smittas av viruset får lindriga besvär och blir friska.
– Är det lindriga fall så är det inte så lätt för den enskilde individen att skilja det från andra infektioner, det vill säga feber. Sen kan det övergå i huvudvärk, ibland svårt huvudvärk och förvirring och andra neurologiska symtom, säger Ingemar Hallén.
Bestående men
Ungefär en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation och man kan få bestående men. Sjukdomen går inte att bota och därför rekommenderar landstinget vaccin, om man rör sig i riskområdena.
– Det är ett bra vaccin men det ger inte någon hundraprocentigt skydd, det ska man vara medveten om. Det skyddar som andra vacciner, har man sedan tidigare ett nedsatt immunförsvar så får man ett sämre skydd. Man ska tänka på att skydda sig mot fästingarna, säger Ingeman Hallén.