– Jag blev ledsen. Jag tycker det här arbetet är väldigt viktigt för många kvinnor, säger Soheila Fors.
Varför är det viktigt?
– Många kvinnor lever isolerat, de har igen plats att gå till och lever ensamma. Den här platsen ger dem möjlighet att komma ut, det är en frizon fär många kvinnor.
Soheila Fors och hennes förening Khatoon driver även tehus i Jönköping och i Karlskoga, där föreningen har sitt säte.
– Vi har glad tid, vi äter, dricker och lär oss saker. Det är en bra bra plats för kvinnor, säger Zepir Kanjoyan, som besöker tehuset i Karlskoga nästan varje dag.
En stor del av verksamheten är svenskundervisning.
– Innan jag kom hit förstod jag inte svenska, men nu pratar jag lite mer, säger Wahida Popalzai.
Den ideella föreningen Khatoon har sökt bidrag från Region Värmland och länsstyrelsen för att få ekonomin att gå ihop, men fått avslag. Tidigare har Karlstads kommun bidragit med pengar, och kommer det in en ny ansökan tar kommunen ställning till den, men uppmanar samtidigt föreningen att söka andra vägar än att själva gå direkt till kommunen.
– Jag har träffat hon som är platschef här i Karlstad och vi har samtalat om verksamheten. Eftersom de inte är en förening i Karlstad, som ju är en försvårande omständighet om de skulle söka, så har jag uppmanat dem att jobba ihop med något av studieförbunden som finns här, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstads kommun.
Om tehuset skickar in en ansökan om bidrag, så kommer kommunen ta ställning till den.
– Då läser vi den och tar ställning till den när vi bearbetar ansökningar vi får från olika föreningar. Det är viktigt att vi hjälps åt med integrationsarbetet. Vi behöver många goda idéer också från medborgare i Karlstad om hur vi ska bli bättre på integration, säger Per-Inge Lidén.
Tehuset i Karlstad stängdes i fredags, efter fem månader, och Soheila Fors hann aldrig förverkliga sina planer för verksamheten.
– Vi hoppades på att sätta igång verksamheten, precis som här i Karlskoga, med till exempel svenskundervisning. Sedan tänkte jag att vi kunde hitta kvinnor som kunde starta en frisersalong, kanske ha en syateljé, målning och allt möjligt. Tehuset är jätteviktigt för integration. När kvinnor uppfostrar sina barn är det jätteviktigt att de får kunskap, lär sig språket och om hur Sverige funkar, säger Soheila Fors.