Bosse Belmén har arbetat med att hjälpa spelmissbrukare sedan 2006. Han anlitas av framförallt arbetsgivare som behöver hjälp med spelberoende bland personalen.
– Det som hindrar en beroende att söka hjälp är skuld och skam. Det är de två känslorna som slår hårdast på en beroende oavsett vad det gäller. Sedan tror jag att det slår ännu hårdare på en spelberoende eftersom rent ekonomiskt kan hela familjen bli indragen och till och med släkt och vänner.
Vad kan man göra för att hjälpa?
– Som anhörig gäller det att var hur tydlig som helst. Det är lätt att man hamnar i ett medberoende. Försöka var så tydlig om man ser någonting, våga fråga. Tuff kärlek brukar jag säga.
LÄS MER: Christian fastnade i spelmissbruk som tonåring
Tecken på missbruk
Det finns flera tecken på att en person håller på att utveckla ett beroende, till exempel genom att personen drar sig undan, blir mer innesluten eller utvecklar andra psykiska problem.
– Man vaknar upp vid fyra på natten vid datorn och har glömt bort vad klockan är och ska upp och jobba vid sju. Tappar verkligheten på något sätt. Då är den mentala besattheten riktigt igång, säger Bosse Belmén.
Idag kommer var tredje spelad krona från en person med spelproblem. Spelmissbruket håller också på att ända karaktär. Enligt Folkhälsomyndigheten blir de som spelar färre på totalen men den del av befolkningen som utvecklar ett problemspelande minskar inte. Samtidigt får de som fastnar i ett spelmissbruk allvarligare problem snabbare idag än tidigare. Det här är en utveckling som Bosse Belmén känner igen från sin mottagning.
– Idag finns allting tillgängligt i princip, du kan spela bort 100.000 kronor på din telefon. Det tror jag är skillnaden. Du kan smyga mer med ditt spelberoende idag än förr.
Självinsikt
Han spår en utveckling där allt fler behöver hjälp med att ta det avgörande första steget till ett liv utan spel.
– Tittar vi på konsekvenserna av missbruket så är den viktigaste pusselbiten för att polletten ska ramla ner – att jag i djupet av mitt hjärta förstår mitt problem.