Enperson står i en inomhusmiljö med en modern och avslappnad atmosfär. I bakgrunden syns en tavla med en mörk scen och ljuspunkt, samt mörka möbler. I den vänstra delen av bilden är det en sittgrupp, och i den högra delen syns en annan person som sitter och arbetar vid ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Organiserad testning gynnar prostatavården i Region Värmland – se urologläkaren Marutitz Waldén i Region Värmland förklara hur. Foto: Filip Jemtelius

Testning för prostatacancer – så har Region Värmland blivit ledande i landet

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland är ledande i landet när det kommer till organiserad prostatacancertestning. Under 2023 upptäcktes nästan hälften av alla fallen på det sättet.

– Det har lett till att vi har fått en mycket bättre organisation, säger Mauritz Waldén, urologläkare i Region Värmland.

45,8 procent av fallen i Värmland upptäcktes genom organiserad prostatacancertestning under 2023. Regionen sticker ut rejält i jämförelse med andra delar av landet, och ligger långt överrikssnittet på 6,7 procent.

Det visar statistik från Nationella prostatacancerregistrets (NPCR).

2015 startade Region Värmland med organiserade prostataspecifika antigen-tester, även kallat PSA-tester, för män mellan 50 och 75 år.

Resultatet blev tydligt de två första åren: antalet prostatacancerdiagnoser ökade kraftigt.

Utvecklat IT-verktyg

För att undvika övertestning och överdiagnostik så utvecklade Region Värmland ett it-verktyg som gör utskick till rätt personer med rätt intervall. Verktyget utgår från männens tidigare utredningshistorik.

– Det går igenom vår databas för att göra ett utskick till de personer som just då är aktuella, säger urolog Mauritz Waldén.

Intervallet på utskicket beror på vad dina tidigare tester har visat. Har du uppvisat ett PSA-värdet under ett så kommer utskicket var sjätte år, visar du upp ett värde över ett kommer utskicket vartannat år. Det har lett till att när cancern upptäcks är det nästan alltid i ett botbart skede, enligt Mauritz Waldén.

– De som har en allvarlig prostatacancer, det gemensamma för dem är att de aldrig tagit ett PSA-test trots flera uppmaningar.

”Känns som en seger”

Mauritz Waldén har varit en del av hela resan och har själv kampanjat hårt för en organiserad undersökning. Innan starten vid 2014 hade regionen ett högt antal dödsfall per 100 000 män och fler fall med allvarlig cancer. Tio år senare, har de organiserade testerna hjälpt att vända den dystra statistiken.

– Hela organisationen har stöttat den här processen. Nu känns det som en stor seger, att vi nått ända fram.

Bilden visar Håkan Florin, ordförande för Prostatacancerföreningen i Värmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Håkan Florin varför Prostatacancerförbundet vill se en nationellt samordnad testning. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Vill se nationellt organiserad testning

Testningen för prostatacancer skiljer sig väldigt mycket från region till region i landet. Något som inte duger enligt Prostatacancerförbundet.

– Det finns en hälso- och sjukvårdslag som säger att vi ska ha likvärdig vård vart vi än bor, säger Håkan Florin, ordförande i Prostatacancerföreningen Värmland.

Som en del av en kampanj för en nationellt samordnad testning har förbundet därför skapat en nakenkalender. Håkan Florin vill att resten av landet följer Region Värmland som ett gott exempel.

– Det räddar otroligt många mäns liv.

Så ser organiserade prostatacancertestningen ut i regionerna

Statistiken visar andelen av regionernas totala prostatacancerfall som upptäcktes genom en organiserad testning under 2023.

Värmland: 45,8 procent
Västra Götaland: 14,7 procent
Västernorrland: 12,9 procent
Norrbotten: 9,8 procent
Skåne: 8,7 procent
Västerbotten: 8 procent
Halland: 3 procent
Jönköping: 2 procent
Blekinge: 1,7 procent
Stockholm: 1,5 procent
Gotland: 1,3 procent
Jämtland: 1,3 procent
Västmanland: 1,1 procent
Östergötland: 0,5 procent
Kalmar: 0,3 procent
Södermanland: 0,2 procent

Källa: Nationella prostatacancerregistret (NPCR)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.