Det är medieforskaren, tillika professor i journalistik, Gunnar Nygren som står bakom slutsatsen att Nya Wermlands-Tidningens övertagande av Värmlands Folkblad inte påverkat nyhetsutbudet i någon större omfattning. Visserligen har antalet nyhetsartiklar minskat något i Värmland sedan sammanslagningen men den minskningen står främst uppköparen Nya Wermlands-Tidningen för.
Hör reaktionerna för två år sedan:
Fler digitala nyheter
Slutsatserna kring effekterna av sammanslagningen mellan de konkurrerande tidningarna presenteras i ett kapitel i boken ”Nyheter – allt mer en tolkningsfråga? Mediestudiers innehållsanalys 2007– 2018” som presenteras i Stockholm i dag. I kapitlet framgår att samtliga medier i Värmland, utom Sveriges Radio, har ökat andelen nyheter som presenteras digitalt medan de nyheter som presenteras i tryckt eller utsänd form har minskat.
Ökad likriktning
Gunnar Nygren drar dock slutsatsen att även om inte antalet nyheter minskat i någon högre grad så har likriktningen ökat när Värmlands Folkblad och Nya Wermlands-Tidningen jämförs. Det gäller framför allt inom områdena politikbevakning och livsstilsjournalistik. Värmlands Folkblad har dock lyckats behålla sin profil som en stark sportbevakare.
Förändring antal artiklar/inslag
2007 2018 Förändring
Nya Wermlandstidningen 391 299 – 23 %
Värmlands Folkblad 191 217 +13 %
Sveriges Radio P4 Värmland 64 41 – 35 %
SVT Nyheter Värmland 68 95 + 39 %
(Statistiken i undersökningen har tagits fram genom att mäta sju slumpvis utvalda dagar varje år som mätningen genomförts.)
Källa: Institutet för mediestudier