En kvinna sitter vid ett matbord och tittar in i kameran. Framför sig har hon en anteckningsbok med planering av sen snittblomsodling. Och en bild på lila blommor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en härlig hobby” – hör Tina Löfström berätta om varför hon börjar med försådden av vissa blommor redan i januari. Foto: SVT

Tina på Hammarö startade populär grupp för odling av snittblommor

Publicerad

Under pandemin väcktes Tina Löfströms intresse för snittblommor. För att få dela sin hobby med likasinnade startade hon ett nätverk i sociala medier år 2021, och nu har gruppen över 37 000 medlemmar.

I januari ligger snön djup utanför köksfönstret, och julgranen sjunger på sista versen i vardagsrummet. Men det hindrar inte Tina Löfström från att dra igång odlingssäsongen med några försådder i sin villa på Hammarö.

– När ljuset kommer kommer trädgårdstankarna så smått, säger hon och ler.

Stort intresse för snittblommor

När hon började odla letade hon efter en grupp där hon kunde ta del av andras erfarenheter, men de forum som hon hittade handlade mest om olika sorters grönsaker. Så 2021 bestämde hon sig för att starta gruppen ”Odla snittblommor”.

– Jag lär mig så mycket varje år av medlemmarna. Det är allt ifrån nya sorter och fröfirmor till tips och tricks för hela odlingscykeln, säger hon.

Stort intresse

Tina Löfström berättar att det smäller till med nya medlemmar i början av varje år, och sedan ökar antalet under säsongen ända fram till slutet av hösten. För en tid sedan passerades gränsen 37 000 medlemmar, och det går fortfarande stadigt uppåt.

– Det är häftigt, men jag är inte förvånad eftersom jag själv tycker att det är så roligt att odla, säger hon.

Lägger många timmar om dagen

I snitt uppskattar hon att hon lägger tre timmar per dag på odlandet, och det innefattar både administration av gruppen och den egna odlingen.

– Det är jätteroligt, det är en härlig hobby, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.