En kvinna i svart klänning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För snart en vecka sedan fick Erika inbrott i sin villa. Sedan dess har tankarna snurrat om vad som hänt i huset när de varit borta, samtidigt ska praktiska saker lösas med städning och försäkringsbolaget. Foto: Elin Johansson/SVT

Tjuvar bröt sig in i Erikas hus – mitt på dagen: ”Hoppas vi får tillbaka tryggheten”

Uppdaterad
Publicerad

En öppen källardörr och en tänd lampa på övervåningen avslöjade att något inte stod rätt till när Erika och Håkan kom hem till huset utanför Säffle. Deras villa är en av flera som utsatts under sommaren – en tid då inbrotten ökar i polisregion Bergslagen.

– Det är hemskt när barnen också säger att deras trygghet är rubbad. Det vill man inte höra som förälder, säger Erika.

Under semestermånaderna juni till augusti förra året anmäldes totalt 155 inbrott i villor och radhus i polisregion Bergslagen. Det är en ökning med tolv procent från föregående år. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

I juni i år anmäldes 38 villainbrott i polisregionen, enligt preliminära siffror.

Tjuvar tog sig in mitt på dagen

När Erika och Håkan kom hem till sin villa i Värmlands Nysäter i Säffle kommun från en heldag i Sunne och parkerade sin bil på baksidan av huset såg de att källardörren stod öppen och att en lampa i sovrummet på övervåningen var tänd. De gick in i huset och insåg att någon varit där.

– Då gick vi ut och ringde polisen, säger Erika.

Sover i husvagnen

Det har gått snart en vecka sedan händelsen när vi träffar Erika, som inte vill ställa upp med sitt efternamn. Hon berättar att hon inte klarar av att vara längre stunder i sovrummet på övervåningen. Där har det stökats mest och där har flest tillhörigheter tagits, som guldsmycken.

– Jag orkar bara gå upp korta stunder till sovrummet. Vi har börjat med att städa och röja på undervåningen först, för det är där det dagliga livet pågår med att umgås med folk och laga mat, säger Erika.

Sedan inbrottet har de sovit i husvagnen som står på baksidan.

Kommer ni kunna känna er trygga här igen?

– Jag vet inte. Jag har fortfarande problem att ta mig upp på övervåningen. Det var jobbigt att hålla i ledstången, nu är den städad och det känns lite bättre. Jag hoppas att när allt är städat att vi får tillbaka tryggheten. Jag hoppas att jag kan gå runt utan att tänka på detta hela tiden, säger Erika.

Fotografier klarade sig

Mitt i bearbetningen av det som skett hemma hos Erika känner hon ändå tacksamhet för en sak. I huset hade familjen ett säkerhetsskåp som hade brutits upp. I skåpet förvarade de fotonegativ från när deras barn var små.

– Vi är tacksamma att alla foton och fotonegativ är kvar i säkerhetsskåpet. Smyckena klarar jag mig utan, men det är det känslomässiga värdet. Det saknar man och det går inte att ersätta, säger Erika.

Starta klippet för att höra Erika berätta mer om inbrottet och se bilder från sovrummet efter inbrottet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.