Emelie Mikkonen kvinna i ljust hår står framför sin konst – ett år efter att hon tog en kurs i keramik. Nu ska hon visa upp sina verk på Formex i Stockholm – och kan bli utsedd till Sveriges talangfullaste designer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alltså, jag vet inte vad jag håller på med – jag har bara gjort” – starta klippet för att se Emelie Mikkonen berätta om sin keramik och deltagandet i Formex. Foto: Victor Moberg Gustafsson/SVT

Tog kurs i keramik – ett år senare är Emelie Mikkonen en av Sveriges hetaste formgivare

Publicerad

För ett år sedan tog Emelie Mikkonen från Karlstad en kurs i keramik. Nu ska hon visa upp sina verk på Formex i Stockholm – och kan bli utsedd till Sveriges talangfullaste designer.

– Det känns spännande och såklart nervöst. Roligt att komma dit och visa sina saker, säger Emelie Mikkonen

Det var efter en keramikkurs förra året som var startskottet för 33-åriga Emelie Mikkonen. Efter den kursen så hyrde hon in sig i en Keramikverkstad i Molkom som hon fortfarande skapar ifrån idag. Vad som inspirerar henne är flera olika saker.

– Jag älskar inredning och mysiga miljöer, levande ljus och kristaller så jag vill kombinera allting till en sak.

Formex startade 1960 och arrangeras två gånger per år. Syftet är att skapa en mötesplats för alla olika aktörer inom inredningsdesign.

Kan utses till Best in show på Formex Design talents

Det som Emelie Mikkonen deltar i kallas Design talents där en av formgivarna kommer att utses till vinnare i ”Best in show”, ett pris som går till den formgivare som utmärkt sig extra genom idé, form och presentation.

Men en stor del för Emelie Mikkonen kommer att vara att träffa olika människor på Formex.

– Jag hoppas att träffa massa goa människor och knyta kontakter.

I videon kan du höra om Emelie Mikkonens tankar och funderingar kring deltagandet i Formex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.