• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En rödlåda med mobiler i

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur mobilförbudet hanteras på Tegnérskolan i Säffle där mobilerna samlas in på morgonen – och när skoldagen är slut får eleverna tillbaka dem. Foto: SVT/ Elin Johansson

Totalt mobilförbud infört på Tegnérskolan i Säffle

Publicerad

Regeringen vill införa ett totalt mobilförbud i grundskolan.

Flera skolor har redan infört förbudet. Tegnérskolan i Säffle är en av dem.

– Vi hoppas på och ser redan nu, efter en och en halv vecka, att vi har en lugnare studiemiljö, säger Maria Bondegård, biträdande rektor på Tegnérskolan.

Att grundskolan ska bli helt mobilfri finns med i Tidöavtalet. Men alla partier delar inte uppfattningen om att ett mobilförbud är rätt väg framåt.

– Skolan ska ju lära våra barn och ungdomar både ämnen, men även personlig utveckling. Vi ser redan nu att de pratar med varandra och umgås på ett helt annat sätt än tidigare år, säger Maria Bondegård.

Samlar inte längre in mobiler inför lektioner

En effekt som skolan hävdar sig se redan nu är att lektioner och studiemiljö blivit lugnare. Istället för att mobilerna samlas in inför varje lektion och tar lektionstid, kan nu lektionen starta i tid.

– Nu är det inte längre tjafs när mobilerna ska lämnas in. Nu kan lektionerna starta direkt, det är en stor skillnad, säger Monica Norström, lärare på Tegnérskolan.

Inför höstterminen har även Frykenskolan i Torsby infört ett totalt mobilförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.