Flera trafikolyckor har inträffat i Värmland i snöovädret. Foto: SVT

Trafikläget i snön

Uppdaterad
Publicerad

Snön yr över Värmland och trafiken påverkas. Följ direkten för att hålla dig uppdaterad om läget.

Trafikläget i snön

Pinnat inlägg

14:20: Hagfors

Airdomen i Hagfors, där IK Vikings Fotboll tränar under vintertid har säckat ihop av snön.

- Nu behöver vi alla ideella krafter vi kan få till hjälp, säger Håkan Lindh som är sekreterare i IK Vikings Fotboll.

Vid 15-tiden så har omkring 25 personer samlats för att hjälpa till, meddelar klubbens ordförande Jananders Larsson.

- Vi behöver tömma ut all luft så airdomen ligger platt, då kan vi få bort snön, säger han till SVT.

Han tror att de kommer få hålla på till kvällen men har ändå gott mod.

- Det här ska lösa sig.

En airdome inifrån som kollapsat.
Airdomen pallade inte tyngden från snön. Foto: Privat

Nu stänger vi direktrapporten tills vidare, men fortsätter att hålla koll på vädret och trafikläget.

129 trafikolyckor under det senaste dygnet

Under det senaste dygnet har det inkommit 129 larm om trafikolyckor inom polisregion Bergslagen enligt polisens statistik.

13:38: E45 mellan Sunne och Fagerås

Föraren till den personbil som kolliderade med en timmerbil vid Västra Ämtervik under gårdagen är en man i 60-årsåldern. Han fördes till sjukhus efter olyckan och nu går Region Värmland ut med att han bland annat fått skallskador och vårdas på intensiven. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt.

13:06: Nedfallet träd, väg 172

Enligt Trafikverkets uppgifter så ligger en gran i vägen på länsväg 172 mellan Vännacka till Söderlund. Ett körfält ska vara påverkat av detta.

Många strömavbrott i länet under senaste dygnet

Sedan igår kväll har det varit flera strömavbrott runtom i Värmland. Det handlar om den tunga och blöta snön som gjort att träd har fallit över elledningar.

– Det har varit ett strössel av mindre incidenter, det har varit 10 000 kunder som drabbats sedan igår kväll, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Framförallt ska det varit mest problem i sydvästra Värmland. Borgvik, Värmskog och Årjäng är några områden som varit särskilt drabbade.

– Det har varit en tuff natt och kväll för vissa hushåll, säger Jesper Liveröd.

Det är fortfarande ett hundratal hushåll som är utan el i länet. Ellevios prognos är att elen ska vara tillbaka mellan 13 och 14 på tisdagen.

Svenska bilister drabbade av kraftigt snöfall i Norge

SOS International skriver i ett pressmeddelande att de arbetar i det drabbade området vid E18 som gränsar till Sverige. Där har de fått ett dussin förfrågningar av svenska bilister i området, det flesta ärendena rör sig om dikeskörningar och tomma batterier.

Cecilia Billhammar, chef på utlandsavdelningen på SOS International uppger att det för närvarande är rörliga väntetider på mellan en och sex timmar:

- Vi står redo att hantera förfrågningar från svenska förare som behöver hjälp efter snöfallet i Norge. Vi jobbar så snabbt vi kan och hoppas på förståelse för att det kan bli extra väntetid på grund av förhållandena, säger Cecilia Billhammar i pressmeddelandet.

SOS International är en organisation som assisterar personer från Norden som hamnar i nödsituationer utomlands.
Organisationen grundades 1961 och ägs numera av 11 av de största försäkringsbolagen i Norden. 

- Det har fallit över 40 centimeter på ett dygn. Imorse kom vi inte ut. Snön hade fallit från taket och blockerade dörren. Vi grävde en halvtimme innan vi kunde få upp dörren, säger Annika Pettersson i Västerrottna till SVT Nyheter Värmland.

Snön fortsätter falla i Värmland. Så här såg det ut hos SVT Nyheter Värmlands reporter Håkan Wikström under morgonen i Västerrottna.

08:28, Frontalkrock, Hagfors

Enligt polisen fick en av bilisterna sladd på vägbanan och krockat med mötande fordon, skadeläget är oklart. Båda bilisterna hade vinterdäck på. Båda förarna fördes med ambulans till sjukhus för vård.

- Det verkar ha gått bra med båda initialt i alla fall, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

Det finns ingen misstanke om brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVTs meteorolog Nils Holmqvist berätta mer om vädret i klippet. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.