Klockan var fyra på morgonen när Aud-Margaret vaknade av ett konstigt ljud. Bara några minuter senare landade hon på sin madrass i rasgropen 400 meter från lägenheten.
– Det snöade och jag hade bara nattlinnet på mig så jag svepte in mig i bäddmadrassen och sedan satt jag där och såg på världen, berättar hon där hon sitter i sin nya lägenhet inte långt från rasgropen.
Riskområden pekas ut
Skredet i Gjerdrum orsakades av kvicklera, precis som det i Stenungsund i Sverige i höstas. I Norge lever fler än 130 000 människor i kartlagda kvicklerazoner.
Några liknande siffror finns inte i Sverige, men flera riskområden har pekats ut. Ett av dem är Värmland. Enligt en rapport som sammanställts av SGI och MSB väntas sex gånger fler ras och skred fram till år 2100.
Inga nya bostäder
Först nu är skredområdet i Gjerdrum helt säkrat, och till sommaren ska det öppna för allmänheten med bland annat en park och en golfbana. Några nya bostäder på platsen blir det inte.
– Nu vet vi att det är tryggt där, men vi vet inte vad som händer i ett hundraårsperspektiv, säger kommunalrådet i Gjerdrum, Karl-Arne Johannessen (H).
– Det är viktigt att ta hänsyn till klimatförändringarna när vi arbetar med att kartlägga och säkra områden för skred och översvämningar, säger Toril Hofshagen, från den norska expertmyndiogheten NVE, som ansvarat för arbetet i skredområdet i Gjerdrum.
”Som en mardröm”
För de som följde med sina hus i skredet för tre år sedan sitter minnena djupt fastetsade.
– Det var så absurt. Det känns nästan som om jag berättar om en mardröm jag haft, säger Aud-Margaret V Kogstad.
I klippet hör du Arud-Margret och hennes grannar berätta om natten då ytterväggarna rasade samman och de kastades ut ur sina hus.