En vy av Värmlands Säby som genomgår renovering, med byggnadsställningar på fasaden. Området är omgett av träd med gula och gröna löv, vilket tyder på höst. En grusväg leder fram till byggnaden, som har vita pelare vid entrén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Bodin Olsson, antikvare på länsstyrelsen, berättar om vad som gäller vid renovering av byggnadsminne. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Tre frågor om: Detta gäller för att renovera ett byggnadsminne

Publicerad

För den som förvaltar ett byggnadsminne är det inte bara att sätta sågen i väggen eller dra på en piggare färg i köket. Här är det istället läge att söka tillstånd.

Byggnadsminnen anses vara en del av vårt gemensamma kulturarv. De kan berätta om en tid som varit och bedöms viktiga för att berätta en historia för framtida generationer.

Det är därför våra byggnadsminnen har ett omfattande och långsiktigt lagskydd.

Reparationer och åtgärder, som takrenoveringen på 1700-talsgården Värmlands Säby, ska göras i samråd med antikvariska experter och kräver tillstånd från länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.