Femårige John Walter drunknade efter att ha avvikit från HVB-hemmet Platea i Hagfors. Två anställda dömdes i tingsrätten för vållande till pojkens död men de friades under tisdagen av Hovrätten för Västra Sverige. Foto: Privat

Hovrätten friar de två anställda efter John Walters död

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt ett år sedan Värmlands tingsrätt fällde två anställda vid HVB-hemmet Platea i Hagfors för att ha vållat femårige John Walters död genom att inte hålla tillräcklig uppsikt över pojken. Domen överklagades och på tisdagen meddelar hovrätten för Västra Sverige att de tilltalade inte har handlat med sådan oaktsamhet som kan leda till straffansvar för vållande till annans död och ogillar därför åtalet.

De två anställda frias även av hovrätten från pojkens föräldrars skadeståndskrav.

”Varje avvikelse från det normalt aktsamma är inte tillräckligt för att ett handlande ska läggas till grund för straffrättsligt ansvar för vållande till annans död. Det krävs att handlandet utgör ett otillåtet risktagande som är så klandervärt att oaktsamheten motiverar straffbarhet. I detta fall har hovrätten bedömt att de tilltalade inte har handlat med sådan oaktsamhet som kan leda till straffansvar”, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Johanna Hagman.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Tidigt på morgonen den 15 juni 2021 avvek femårige John Walter från HVB-hemmet Platea i Hagfors. Efter flera timmars letande hittades pojken drunknad i intilliggande Uvån.

John Walters mamma Hanna Larsson säger till SVT att hon är besviken.

– Det finns inga ord. Det känns inte som att de lyssnat på oss.

Polisen utredde

En förundersökning inleddes och ett drygt år efter det inträffade väcktes åtal mot två anställda som var i tjänst morgonen då John Walter försvann. Båda nekade till att ha begått brott.

– Utredningen visar att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt, sa kammaråklagare Stefan Wessberg i samband med att åtal väcktes.

De åtalade kvinnorna ansåg däremot att de hade haft uppsikt över barnen, att de både såg och hörde dem och att ansvaret låg på ledningsnivå.

– Händelsekedjan som leder fram till den här tragiska händelsen börjar redan vid inskrivningen av John Walter. Verksamheten sa att de skulle arbeta med extra bemanning vid inskrivningen men det gjordes ej, sa den ena kvinnans försvarsadvokat i samband med rättegången.

Fälldes i tingsrätten

De båda anställda ställdes i tingsrätten till svars för att genom oaktsamhet ha vållat John Walters död. Och tingsrätten gick på åklagarens linje. De åtalade ansågs ha brustit i uppsikten av John Walter genom att ha låtit barnen på boendet leka ensamma bakom en stängd dörr och dömdes till villkorlig dom för vållande till annans död.

Domen överklagades

Tingsrättens dom överklagades av såväl de båda anställda som John Walters pappa. De anställda ville frias från ansvar John Walters pappa ville däremot ha en skärpning av domen. Han menade att de båda anställda borde dömas för grovt vållande till annans död.

Ny bevisning

Under hovrättsförhandlingarna presenterade de båda anställdas försvarare ny bevisning i målet, bland annat gällande vem som egentligen hade huvudansvaret för barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet