Poliserna Jesper Lindström och Joel Forsgren går bredvid varandra, och en hög med avfall utanför Karlstad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från fyndet som blev startskottet för det som skulle bli kallat ”Think Pink-härvan” – polispatrullen Jesper Lindström och Joel Forsgren berättar. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Två poliser i Värmland var på rutinuppdrag – blev starten på Sveriges största miljöskandal

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en jakt på en stulen grävmaskin – men blev startskottet för utredningen av Sveriges största miljöskandal kring sophanteringsbolaget Think Pink.

Nu berättar poliserna om vittnesuppgifterna som förändrade rutinärendet på Segerstad utanför Karlstad till något mycket större.

Vittnet i Segerstad berättade att det eventuellt förekom dumpning av avfall på en fastighet i närheten, och tyckte att poliserna Jesper Lindström och Joel Forsgren skulle ta en närmare titt på.

När de anlände till den angivna platsen, fick de syn på en stor hög med delvis nedgrävt avfall.

– Vi gick ut i terrängen längs en liten skogsväg, och då upptäckte vi inte direkt en liten soptipp utan en dumpning av avfall i stora mängder. Då fick vi ta på oss andra glasögon, säger Jesper Lindström, poliskommissarie på region Bergslagen.

Misstankar mot Think Pink fyra år efter upptäckten

Värmlandspolisernas upptäckt 2016 blev starten på det som senare kommit att bli Sveriges största miljöbrottsutredning. Under utredningen undersöktes de misstänktas telefoner och spåren som man fick upp då ledde så småningom till att den omfattande polisutredningen om Think Pink inleddes, något som GP tidigare berättat

Men det var inte förrän 2020 som en utredning angående misstankar om grova miljöbrott inleddes, och där sophanteringsbolaget Think Pink misstänktes ha grävt ned och dumpat avfall olagligt. Målet låg inledningsvis i Värmlands tingsrätt men förflyttades i januari till Södertörns tingsrätt.

Har dumpat avfall på ett 20-tal platser i Sverige

Platserna runtom i landet där avfallet dumpats ska röra sig om ett 20-tal och ett flertal personer står åtalade för inblandning i härvan.

Joel Forsberg, polisinspektör på polisregion Bergslagen, har varit delaktig i rättsprocessen.

– Jag har fått bidra med mina observationer som ett vittne, säger han.

Rättegången i den så kallade Think Pink-härvan startar på tisdag 3 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.