Barnen tvångsomhändertogs i samband med en kris i familjen för fem år sedan.
– Jag fick beskedet i dag. Det är så klart en lättnad att de tar upp fallet och utreder det, säger Alexandra Hasselström
Alexandra Hasselström och hennes familj bodde i Lalm i Oppland fylke när den norska socialtjänsten, barnevernstenesten, tvångsomhändertog hennes tre barn våren 2011. De placerades sedan i tre olika fosterhem i tre olika kommuner.
– Jag hade aldrig kunnat drömma om att mina barn skulle bli separerade på det sättet, sade Alexandra Hasselström när vi träffade henne i Hagfors för två år sedan.
Alexandra Hasselström och barnen kom till Norge efter att hennes dåvarande make flyttat dit för att arbeta. Bakom sig hade de en djup kris där en släktgård gått förlorad och makarna separerat. När Alexandra flyttade efter gjorde hon det för att barnen skulle komma närmare sin far. Men uppgifter ur svenska journaler om att pappan ska ha varit våldsam ledde till att barnevernstjenesten i Sel og Vågå kommuner utredde familjen och omhändertog barnen.
– Jag lovade mina barn att mamma inte kommer ge upp och att de ska få komma hem. Jag kommer aldrig ge upp, oavsett vad som händer.
Sedan omhändertagandet har Alexandra och barnens far skilt sig. Alexandra står i dag som ensam vårdnadshavare, har gift om sig och har barn i en ny familj som, efter en orosanmälan från Barnevernstenesten i Sel og Vågå, utretts av svensk socialtjänst utan anmärkningar. Trots det har hon de senaste fem åren fått slåss för att få träffa barnen och hon kämpar oavtrutet för att familjen ska återförenas, alternativt att barnen ska föras över till ett svenskt fosterhem.
– Jag kämpar först och främst för mina barns rätt till sin familj, inte för mina rättigheter. De har rätt till sin släkt och familj. I Norge får de inte ens träffa sina släktingar. De får träffa mig och sin pappa men de har ingen kontakt med sin övriga släkt. Hela deras biologiska nätverk har försvunnit, deras traditioner och bakgrund är bara borta.
”Hoppas på upprättelse”
Nu kommer alltså Europadomstolen för mänskliga rättigheter avgöra om Norge brutit mot Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Beslutet att ta upp fallet till prövning ger Alexandra Hasselström nytt hopp.
– Jag har läst domslut i liknande fall där det har gått den klagandes väg så jag vågar hoppas på upprättelse, säger hon i dag.
Det kan ta lång tid innan ett fall kommer upp i Europadomstolen, ofta flera år. Men i beskedet till Alexandra Hasselström skriver domstolen att ärendet ska behandlas så snabbt som möjligt.
– Barnen är avskurna från sina rötter. Det är inte okej. Jag har ansökt om en snabb process med tanke på barnen, säger hon.
Alexandra Hasselström har anmält Norge för brott mot hela sex artiklar i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. De sex är artikel 3: Ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande
behandling eller bestraffning, 6: Rätt till en rättvis rättegång, 8: Rätt till skydd för privat- och familjeliv, 10: Yttrandefrihet, 13: Rätt till ett effektivt rättsmedel och 14: Förbud mot diskriminering.