inlandsbanan, världsarv, museet, kultur, natur, tåg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och hör mer om resan och se museitåget inifrån. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Udda stopp för unik tågresa i Kristinehamn: ”Ett guldkorn”

Publicerad

Höstens vildmarkståg startade imorse från Stockholm, och strax innan lunch anlände tåget till Kristinehamn – utgångspunkten för resan längs Inlandsbanan. Några timmar senare fortsatte färden norrut, ända upp till Gällivare i Norrbotten.

Det är Inlandsbanan tillsammans med järnvägsmuseet som arrangerar resan och tåget i sig är en upplevelse, ett rullande museum med förstaklassvagnar från 40- 50- och 60-talet. Kristinehamn är den sydligaste stationen och själva utgångspunkten för Inlandsbanan.

– Till och med från 30-talet, det är ju museifordon vi pysslar med, säger Linus Hall, vagnmästare.

Efter Gällivare vänder tåget och tar resenärerna tillbaka till Stockholm längs den svenska kusten.

– Vi åkte buss till Gällivare och Jokkmokk i vintras. Det var mycket snö och mörkt. Då tänkte vi, vi måste åka tillbaka på sommaren. Och sen är det väldigt trevligt att åka inlandsbanan. Det är en upplevelse, jag har aldrig gjort det förut, säger Anneli Erseus Blom, passagerare.

Se det historiska tåget och hör resenärerna om resan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.