En person står framför en tavla. Bakom dem syns en banner med text som relaterar till kommunen. Rummet har en ljus atmosfär med ett fokus på konstverk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag var det vernissage på Kils bibliotek. Se konstverken och hör några av de ukrainska deltagarna berätta om målningarna i videon. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Ukraina möter Sverige på Kils bibliotek

Publicerad

Idag är det vernissage på en lite annorlunda konstutställning i Kil. Det är sex ukrainska Kilsbor som fått uttrycka sina upplevelser och känslor i bildform, och nu ställer ut sina verk på Kils bibliotek.

Tavlorna är målade i akryl, utifrån temat ”Ukraina möter Sverige” och har både svenska och ukrainska motiv. Konstnärerna har kommit till Sverige från Ukraina i samband med kriget och är nu bosatta i Kil.

”Ukarina i mörker” är titeln på en av tavlorna som nu ställs ut på Kils bibliotek. Mörker kan tolkas på många olika sätt, men här handlar det krasst om strömbrist.

Kriget i Ukraina

– Ryssarna har bombat sönder många kraftverk, och hela min släkt har ofta tvingats leva utan elektricitet de senaste åren, så min tavla har inspirerats av det, berättar Olena Peremieieva, en av de sex ukrainarna som gjort tavlorna till utställningen.

Integrationsprojekt

Utställningen, som pågår till den 4 oktober, är del av ett integrationsprojekt i samverkan mellan Kils kommun, länsstyrelsen och föreningen Integration Kil.

– Konst och känslor har inte några geografiska gränser. I kulturella uttryck kan vi alla samlas, säger Adnan Izat, projektledare och arbetsmarknadssekreterare i Kils kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet