Hemtjänstpersonal och brukare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jädrigt synd att allt handlar om pengar” – följ med undersköterskan Åsa Henriksson till hemtjänsten i Säffle, och hör om oron för sparåtgärder. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

40 procent av alla kommuner går back – undersköterskan: ”Skrämmande”

Publicerad

Det ekonomiska läget är allvarligt för många kommuner och mer än 40 procent räknar med underskott i år.

Förutom inflation och minskade skatteintäkter brottas man med kraftigt ökade kostnader för äldreomsorgen – och i Säffle i Värmland är årets underskott det största i kommunens historia.

– Det är skrämmande, säger undersköterskan Åsa Henriksson.

Mer än 40 procent av de svenska kommunerna räknar med underskott i år, visar de senast inrapporterade prognoserna som intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, nu sammanställt.

Enligt SKR är det framför allt inflationen som slår hårt mot kommunerna, men även en kraftig ökning av antalet äldre påverkar resultaten.

– I många glesbygdskommuner ökar andelen äldre snabbt, samtidigt som befolkningen i arbetsför ålder inte ökar alls, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Rekordunderskott

En av de kommuner som har det tufft är värmländska Säffle. Där väntar ett rekordunderskott på 69 miljoner. En stor del handlar om växande behov inom äldrevården.

– På alla möten handlar det bara om underskott. Man stänger öronen till slut, säger undersköterskan Åsa Henriksson.

Hon älskar sina turer på mopeden mellan de allt fler hemtjänsttagarna.

– Det är jädrigt synd att allt handlar om pengar, konstaterar hon.

Externa konsulter ska hitta sätt att spara pengar

Säffle kommun ska nu ta in externa konsulter för att hitta sätt att spara.

– Ibland känns det hopplöst, men vi får ju försöka att granska oss själva och se vad vi kan göra annorlunda, säger Cathrine Jensen, chef för vård och omsorg i kommunen.

Och läget i kommunerna ser ännu dystrare ut 2024. Då väntas enligt SKR:s prognoser ett sammanlagt underskott för hela kommunsektorn för första gången på 25 år.

– Det här är någonting som kommer att fortgå i många år. Många kommuner kommer att tvingas föra över pengar från barn och unga till ett växande antal äldre personer, säger Annika Wallenskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.