I Karlstads stift finns endast ett 30-tal porträttgravhällar och de flesta är, som den i Värmlands bro, från 1600-talet och tillverkade i kalksten som troligen hämtats från Kinnekulle.
Adelssläkter
De som avporträtteras är medlemmar ur adelssläkterna Roos av Hjelmsäter och Kafle vilket tydliggörs av de två adelsvapnen som finns mellan mannen och kvinna; Roos af Hjelmsäters på mannens sida och Kafles på kvinnans. De texter som finns under paret gör det troligt att det handlar om den välborne herr Knut Gustafsson Roos och den ädla och välborna fru Karin Pedersdoter Kavele (Kafle) till Krokstad, Säter och Ingelstorp.
Dödsåren anges, men är tyvärr så skadade att man inte ser alla siffror, bara 166 för mannen och 16 för kvinnan.
Som en symbol för att Knut Roos var en riddare och krigare finns hans korslagda handskar på hans högra sida och på vänstra sidan, mellan honom och hustrun, ser man halsskyddet på hans hjälm. Tyvärr saknas den del där själva hjälmen avbildats.
Hittades under marken
Gravhällen är i delar och en del i mitten saknas. Detta beror troligen på att den fått utgöra stöd till en stor gravvård över medlemmar ur släkten Olivecrona, omkring vilken delarna återfanns under marken. Relieferna är dock mycket tydliga.