Unika vargjakten stoppad av tingsrätten – ingen jakt på norska sidan gränsen

Publicerad

Det blir ingen jakt på vargarna på den norska sidan av Römskogsreviret i höjd med Skillingmark. I en dom slår Oslo tingsrätt fast att jaktbesluten i alla de fyra reviren i den norska vargzonen är ogiltiga.

– Det känns som att Norge drar in Västvärmland i vargzonen med det här beslutet, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig i Svenska jägareförbundet.

Jakten i Römskogsreviret på båda sidor riksgränsen skulle blivit unik. För första gången skulle jägare i Norge och Sverige jaga samtidigt i ett gränsrevir. Åtta vargar fick skjutas på den norska sidan, och tre i Värmland.

Men tre norska naturvårdsorganisationer överklagade beslutet, och jakten i Norge stoppades i väntan på rättslig prövning.

Nu har domen i Oslo tingsrätt kommit, och rätten slår fast att alla beslut om jakt i den så kallade vargzonen i Norge är ogiltiga.

De betyder att det inte blir någon jakt på de sammanlagt 25 vargar som skulle skjutits.

– Domen är väldigt besvärande även för svensk del. Det här kommer att försvåra all jakt i gränsrevir, säger Gunnar Glöersen, rovdjusansvarig i Svenska jägareförbundet.

– Det känns som att Norge med detta beslut indirekt drar in Västvärmland i vargzonen.

Vargzon längs gränsen

Vargzonen sträcker sig längs gränsen mot Värmland, och är det enda område i Norge där familjegrupper av varg tillåts leva.

Den norska regeringen hade godkänt jakten, och beslutade omedelbart att överklaga domen. Något som upprört de organisationer som stod bakom överklagan.

– Det är mycket märkligt att staten verkar vara inställd på att skjuta så många vargar som möjligt, oavsett vilka signaler de får från rätten, säger Siri Martinsen, ledare för djurrättsorganisaionen Noah  till NRK.

Samtidigt fortsätter jakten på den svenska sidan gränsen där två av tre vargar i jaktkvoten skjutits hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.