Utbildas för att kunna avstyra självmord

Uppdaterad
Publicerad

Värmland ligger högt i självmordsstatistiken i Sverige och nu senast har frågan aktualiserats i och med självmorden i Grums. På Räddningstjänsten Karlstadregionen utbildas alla i att försöka förhindra den som vill ta sitt liv.

Vad gör man när någon står där på bron eller vid järnvägspåret – fast besluten att ta sitt liv.

– När de står i det akuta läget, då handlar de inte rationellt. Då är det känslorna som har tagit överhanden. Man ska försöka få dem att lämna det känslomässiga beteendet till ett rationellt tänkande, säger Jan Thor, brandmästare på Räddningstjänsten Karlstadregionen.

Förra året kallades räddningstjänsten i Karlstadregionen till drygt 25 pågående självmordsförsök. Det kan handla om personer som står på broar, vid vattnet eller på järnvägsspår med en enda tanke i huvudet. Ett svårt läge för räddningstjänstpersonalen.

– Jag tror att de flesta är rädda för att personen ska fullborda sitt självmordsförsök och att vi är på plats och bevittnar det utan att vi hunnit göra något.

Till dig som tänker på självmord – det finns hjälp att få

”Våga prata”

Under 2015 slutade närmare var femte självmordslarm till räddningstjänsten med ett fullbordat självmord. I övriga fall ångrade sig personen av egen kraft eller med hjälp av polis, ambulans eller räddningstjänsten.

– Vi försöker att lära ut att ta bort gamla myter och fördomar. Att man ska våga prata med personerna och vi lägger mycket krut på bemötandet, att vi vågar gå fram och ta kontakt. Vi försöker säga att du ska se det här som att det är din kompis som står här. Man ska vara sig själv.

Utbildningen består av videoföreläsningar, gruppdiskussioner och övningar där man går igenom autentiska fall. Alla på räddningstjänsten, över 300 personer, har gått den.

– Vi fick de här larmen tidigare också och hade egentligen ingen utbildning alls. Jag tror att alla känner sig tryggare när de åker på larmen. Och i slutändan kommer det att rädda liv.

Läs mer:

Öppet brev efter flera självmord

Prästen som vill förebygga självmord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.