– Eftersom brandkåren av någon anledning inte fick använda de här maskerna så skänktes de till polisen, säger Bengt Carlsson, som var räddningschef i Torsby fram till 2012, strax innan maskerna skänktes bort.
Vid räddningstjänsten i Sunne valde man att spara maskerna i förråd – och nu har de kommit till användning.
– De ger tillräckligt bra skydd för att vi inte ska smitta eller bli smittade. De ger ett fullgott skydd, säger Peter Bergström, som är ny räddningschef i Sunne och Torsby.
Ej CE-märkta
Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är skyddsmask 90 bland de bästa som finns på marknaden. Ändå dömdes de ut av Arbetsmiljöverket.
EU-direktiv slog fast att skyddsutrustning ska vara CE-märkt för att garantera att EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav uppfylls. Arbetsmiljöverket förbjöd då användning av skyddsmasken med undantag för polisen och tullen.
– Det var en väldigt hård tolkning av EU-direktivet. Det är ingen uppfattning som vi från MSB delar, säger Henrik Larsson, enhetschef vid MSB i Karlstad.
Nu har Arbetsmiljöverket gett dispens att använda maskerna hela år 2020, och också för personal i räddningstjänsten.
Torsby gav bort maskerna
Men i Torsby – och möjligen i ett antal andra kommuner också – har man redan gjort sig av med skyddsmaskerna.
Men enligt Peter Bergström får räddningstjänsterna i Torsby vara med och dela på de masker som sparades i Sunne.
Hur många skyddsmasker det handlar om som skänktes bort är oklart. En uppgift är att det rör sig om ett 50-tal, en annan att det var cirka 90 skyddsmasker.
Enligt kommunens säkerhetssamordnare i Torsby finns ingen dokumentation arkiverad som beskriver vilka beslut som togs när kommunen bestämde att inte behålla skyddsmaskerna.