Utredningen konstaterar också att man behöver ny utrustning för att klara bränder i den här typen av hus och att insatsledningen inte förstärktes i takt med att ny släckningspersonal kom till brandplatsen. Totalt var ett femtiotal brandmän från tio olika stationer i fem kommuner engagerade i att bekämpa branden i centrala Arvika.
– Det är svårt att se att en insats genomförd på annat sätt skulle ha gett som resultat att byggnaden stått kvar idag. I äldre byggnader saknas ofta brandbegränsningar och den hållfasthet som det finns i moderna byggnader. Då inte branden begränsas tillräckligt av byggnadens brandskydd krävs användning av stora mängder vatten för brandsläckningen, säger räddningschef Mattias Larsson, i en artikel på arvika.se.
En av de viktigaste åtgärderna som Räddningstjänsten nu arbetar med är att försöka minska riskerna vid användning av fyrverkerier och rislyktor.
–För att komma dit krävs både en kunskapshöjning om risker med fyrverkerier och rislyktor hos allmänheten, såväl som en attitydförändring och minskad användning – detta för att minska risken för att liknande bränder ska hända igen, säger Mattias Larsson.