På torsdagen publicerade vi ett inslag om att den värmländska mjölken kommer att finnas i butiken från och med nästa vecka. Åtta värmländska bönder levererar mjölken till mejeriet i Nysäter. Totalt handlar det om 11 000 liter mjölk som ska säljas i 100 butiker i Värmland. Mjölken kommer att kosta lite mer än vanlig mjölk för att stötta de lokala mjölkbönderna.
När vi hade lagt ut artikeln på Facebook med frågan om värmlänningarna är villiga att betala extra för lokalt producerad mjölk, exploderade kommentarsfältet. Sent på fredagseftermiddagen hade 110 000 personer nåtts av artikeln och över 3000 personer har klickat på gillaknappen.
Kristina Samstorp på hushållningssällskapet i Värmland tror att intresset för den lokalt producerade mjölken helt enkelt ligger i tiden.
– Intresset har ökat väldigt mycket för närproducerat och småskalig produktion. Då kommer mjölken som något vi har önskat och efterfrågat väldigt länge. Det är äntligen ett steg i rätt riktning för mjölkproduktionen i Sverige och i Värmland.
Men vi har ju gjort inslag om att grisbönder har haft det svårt också, och det har inte delats lika mycket. Vad är det som är så speciellt med mjölk?
– Mjölk finns ju i allting, inte bara den här drickmjölken utan ost och kvarg. Vi ser de mysiga korna och kalvarna framför oss och tänker på de öppna landskapen som korna bidrar till. Det här ligger oss väldigt varmt om hjärtat, säger Kristina Samstorp.