En man vid en diseltank

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar Hasse Smedberg vid Sunne kyrkogårdsförvaltning hur tjuvarna gick till väga för att komma över runt 400 liter diesel ur förvaltningens dieseltank. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Kraftig ökning av dieselstölder – ökat med mer än 60 procent sedan 2018

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen utsattes Sunne pastorat för en större dieselstöld när kyrkogårdsförvaltningen blev av med uppåt 400 liter diesel. Och dieselstölderna har ökat kraftigt de senaste åren, inte bara i Värmland utan i hela Sverige.

– Det höga priset på bränsle har öppnat marknaden ytterligare för de som stjäl, säger Tommy Lindh vid polisen i region Bergslagen.

Sedan 2018 har antalet dieselstölder varit på stadig uppgång i Sverige. Men de höga diselpriserna under 2022 har gjort att antalet stölder ökat explosionsartat under årets första halva. Hittills i år har antalet stölder på nationell nivå lett till 1 718 anmälningar medan de under 2018 inte uppgick till fler än 1 071 räknat på hela året.

– Värmland är inget undantag, vi följer riksnivån i den här ökningen, säger Tommy Lindh som är polisens brottsamordnare i region Bergslagen.

Telemaster utsatta

Det som skiljer Värmland från övriga delar av landet är dock att stölderna där ser lite annorlunda ut.

– Vi har väldigt många angrepp på telemasterna och tankarna till deras reservkraftverk, säger Tommy Lindh.

Tiotusentals kronors värde

Den diesel som stals vid kyrkogårdsförvaltningens lokaler i Sunne förra helgen var värd runt 10 000 kronor. Men stölden har också fört med sig att dieseltanken behöver saneras för runt 5 000 kronor efter att locket stått öppet i regn.

– Vi kommer att sätta upp kameraövervakning efter det här, säger Hasse Smedberg som är arbetsledare vid kyrkogårdsförvaltningen i Sunne.

I videon ovan ser du hur tjuvarna gick till väga för att komma åt dieseln vid kyrkogårdsförvaltningen i Sunne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.