När gymnasieeleverna slutar för dagen brukar det bli stor trängsel på bussarna som går längs med linje 3 i Karlstad. I coronatider blir det ohållbart, menar Mattias Bergh. Foto: SVT

Väntad trängsel på skolbussar: ”Alla kommer inte med”

Uppdaterad
Publicerad

När höstterminen drar igång ska eleverna vara på plats i skolan igen, men frågan är hur de ska ta sig dit utan att trängas för mycket i kollektivtrafiken.

– Det är ju ingen som kommer klara av att transportera de volymerna utifrån den begränsning som är nu. Då kommer inte alla kunna åka med, säger Mattias Bergh, tf trafikdirektör på Region Värmland.

I vanliga fall blir det knôkfullt på busslinjerna som går förbi skolor och universitet i rusningtid. Värst är det på stadsbussarna, där elever och studenter kan åka ståendes och trycker ihop sig mellan sätena så mycket det bara går.

Men, i rådande pandemi är det inte längre möjligt att trängas på det sättet och kollektivtrafiken i Värmland har inte resurser nog att sätta in tillräckligt många förstärkningsbussar för att minska trängseln.

Nationell lösning behövs

Mattias Bergh tänker att det måste lösas på något annat sätt, till exempel genom distansundervisning i halvklass, eller att undervisningstiderna sprids ut mer under dagen. Ett alternativ skulle kunna vara särskilda skolbussar, med trängselundantag för just ungdomar.

Det är inte bara i Värmland som man förutspår trängsel i kollektivtrafiken när skolorna öppnar. Problemet finns över hela landet och Mattias Bergh tror på ett nationellt beslut om hur frågan ska lösas.

– Det tror jag behövs och det tror jag kommer komma, säger han.

Annars måste elever och studenter hitta andra färdsätt, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.