Bild på en varg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska vargstammen kan mer än halveras till 170 vargar. Minskningen kan dock innebära både juridiska och biologiska risker, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket. Foto: SVT

Vargstammen kan halveras – ny utredning presenterad idag

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vargar i Sverige kan minskas kraftigt, men det kommer att kräva en rad åtgärder för att säkra stammens överlevnad.

Det slår Naturvårdsverket fast i en utredning. Enligt landsbygdsminister Peter Kullgren siktar regeringen nu på att halvera vargstammen.

Under den senaste inventeringen konstaterades det att det finns 375 vargar i Sverige, men enligt Naturvårdsverkets utredning är det möjligt att ha mindre än hälften.

Utredningen har gjorts på uppdrag av regeringen.

– Utifrån artens överlevnad kan vi ha 170 vargar, säger Mona HansErs, enhetschef på Naturvårdsverkets viltanalysenhet.

Men en lägre stam kräver dock en rad åtgärder, enligt Naturvårdsverket. Bland annat nämns flytt av invandrade vargar med nya gener till varglänen.

Det är inte heller säkert att EU accepterar en så kraftig minskning eftersom referensvärdet för vargstammen idag ligger på 300 vargar.

Rapport till EU om ett år

Regeringen har länge velat se en kraftig minskning och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) menar nu att utredningen ger stöd för den politiken.

– Ja det går att sänka vargstammen och det är också regeringens ambition att vi ska göra det, säger han.

Naturvårdsverkets uppdrag var att utreda en stam på 170 till 270 vargar, med särskilt fokus på den lägre siffran.

Om ett år ska ett nytt referensvärde rapporteras in till EU. Regeringen kommer nu att gå vidare med målet att halvera vargstammen.

– Ja lite drygt. Ambitionen är att göra det så snart som möjligt även om såna här processer tar tid, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.