Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. För att motverka en sådan utveckling börjar Region Värmland nu att arbeta antibiotikasmart.
– Hela världen har bekymmer med antibiotikaresistenta bakterier och det är ett globalt hälsohot, säger Anna Wimmerstedt, överläkare på infektionskliniken och ordförande för Region Värmlands stramakommitté.
För att bli diplomerad och kunna kalla sig ett antibiotikasmart sjukhus kommer sjukhusen att behöva uppfylla ett antal kriterier som är utarbetade av Antibiotikasmart Sverige.
Ett arbete för hela samhället
Jobbet regionen och sjukhusen gör är en del av ett större samhällsarbete för att motverka antibiotikaresistens i samhället. Allt från sjukhus till förskolor och skolor kan bidra till att arbeta emot antibiotikaresistens, berättar Anna Wimmerstedt.
Alla kan hjälpa till
Hon fortsätter att berätta att en stor del av arbetet varje enskild person kan bidra till är att tvätta händerna.
– En av de viktigaste faktorerna för att motverka antibiotikaresistens är att vi alla har rena händer och det gäller både patienter och vårdpersonal.
Vad är Strama?
Strama arbetar för en ansvarsfull användning av antibiotika och en minskad resistensutveckling. Strama består av Nationell arbetsgrupp (NAG) Strama, regionernas Stramagrupper samt Stramanätverket.
Källa: Sveriges kommuner och regioner
VAD ÄR ANTIBIOTIKASMART SVERIGE?
Antibiotikasmart Sverige startade 2019 med visionen om att hela Sverige ska bli antibiotikasmart. Initiativet leds av Folkhälsomyndigheten och RISE gemensamt.
Antibiotikasmart Sverige leds av ett team bestående av fyra organisationer: Folkhälsomyndigheten, RISE, Nationell Arbetsgrupp Strama och ReAct. Tre kommuner (Lund, Nässjö och Tanum) och fyra regioner (Stockholm, Gävleborg, Jönköping och Västra Götaland) är också partners i arbetet.
Källa: Folkhälsomyndigheten