Värmland vaknade upp i vinterskrud – många olyckor i halkan

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret som drog in över Värmland under torsdagen har inneburit stora mängder snö på flera håll i länet.

Plogbilar fick rycka ut i skytteltrafik – och flera olyckor har inträffat i halkan.

Redan under torsdagskvällen började olyckorna inträffa i länet. Bland annat välte en lastbil med släp på E45 utanför Säffle vilket innebar att södergående körfält fick stängas av under några timmar.

– Vi har haft ett stort antal halkolyckor med lastbilar som hamnat på sidan och även personbilar som åkt av vägen. Men som tur är inga allvarliga olyckor, säger Matilda Borgström, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen till SVT.

Till sjukhus efter singelolycka

På morgonen inträffade en singelolycka utanför Årjäng där en person har förts till sjukhus med ambulans. Ytterligare ett stort antal mindre olyckor har inträffat under morgontimmarna utan personskador.

Besvärligt väglag

Trafikverket varnar för att det är besvärligt väglag på ett stort antal vägar i länet och mycket besvärligt på 61:an från Högboda till riksgränsen med fläckvis packad snö och fläckvis lössnö.

SMHI har sedan tidigare utfärdat en gul varning på grund av snön.

Inställda bussar

Värmlandstrafik meddelar samtidigt att väglaget påverkar trafik och flera av morgonens bussavgångar är försenade eller inställda. All busstrafik i Säffle liksom ett antal skolbussar i Grums, Hammarö, Årjäng och Arvika.

Flera strömavbrott och nedfallna träd rapporteras också under morgontimmarna.

SMHI:s system för vädervarningar

I det förnyade systemet benämns SMHI:s vädervarningar gul varning, orange varning och röd varning. Röd varning är den allvarligaste graden. Klass 1, 2 och 3 utgår alltså.

De nya varningsnivåerna ger information om hur stora konsekvenser vädret kan medföra. En gul varning ska alltså inte tolkas som en klass 1-varning.

Alla varningsnivåer i det nya systemet innebär att besvärligt väder kan leda till konsekvenser. Det är viktigt att följa varningsläget och förbereda sig, även när en gul varning utfärdas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.