En fästing som sitter på en utsträckt handflata

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser Andreas Harling, biträdande smittskyddsläkare, på ökningen av antalet TBE-fall i Värmland? Starta klippet och hör honom berätta. Foto: SVT

Värmland värst drabbat av TBE sommaren 2024

Publicerad

För första gången på flera år minskade antalet TBE-fall i Sverige under sommaren, men samtidigt har det fästingburna viruset spridit sig på vissa håll. Värmland är ett av de områden där antalet fall ökat.

– Det är svårt att dra slutsatser från en kort tidsperiod. Enstaka fall kan påverka incidenssiffrorna ganska mycket, säger Andreas Harling, biträdande smittskyddsläkare på Region Värmland.

Statistik från Folkhälsomyndigheten, sammanställd av Dina försäkringar, visar att 22 TBE-fall rapporterades i Värmland mellan maj och augusti i år, vilket är tre fler än under samma period 2023.

Värmland är därmed det län som drabbats hårdast i förhållande till sin befolkning, med 8 fall per 100 000 invånare.

– Det finns flera faktorer som tros spela in. Det kan handla om klimatförändringar, antalet värddjur som gnagare och jorddjur i området, samt förekomsten av TBE-infekterade fästingar, säger Andreas Harling.

Hur undviker man fästingar? Hör biologen Didrik Vanhoenacker ge tips och berätta om hur fästingarna kommer trivas sommaren 2024.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur slipper du fästingar? Hör biologens smarta tips. Foto: Aas, Erlend

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.