På Residenset i Karlstad utsågs under fredagen den måltid som framöver ska representera Värmland kulinariskt.
Alla Sveriges 21 landshövdingar har engagerat sina län för att ta fram 25 nya landskapsmåltider under året, enligt Värmlands landshövding Georg Andrén, som själv satt med i dagens jury och smakade av de tre finalisternas menyer.
– Vi gör det här för att försöka lyfta fram det kulinariska kunnandet och traditionen i Sverige, säger landshövdningen.
Han berättar att Stockholm är nästa års gastronomiska huvudstad i Europa och då kommer samtliga vinnande menyer presenteras i huvudstaden.
Lokala producenter
Råvarorna i Värmlands vinnande rätter kommer från lokala producenter. Även porslinet, glasen och textilierna i dukningen härstammar från värmländska konsthantverkare.
Hör kockarna som tagit fram den vinnande måltiden berätta hur deras rätter representerar Värmland.
Vinnarmenyn
Förrätt
Värmländsk eldad råbiff, ale, dinkel, krispig lök, äggula, syltad kantarell, surdeg och hallon
Huvudrätt
Regnbågsfilé, spetskål, grädde, pepparrot, dill och vänerlöjrom
Efterrätt
Mazarin på skrädmjöl, brynt smör, yoghurt och hjortron