Värmlands landskapsmåltid har utsetts

Uppdaterad
Publicerad

Eldad råbiff, vänerlöjrom och syltade kantareller är några av ingredienserna i Värmlands nyutsedda landskapsmåltid. Bakom trerättersmiddagen står kockteamet Frans Schubert och Gert Barelds.

På Residenset i Karlstad utsågs under fredagen den måltid som framöver ska representera Värmland kulinariskt.

Alla Sveriges 21 landshövdingar har engagerat sina län för att ta fram 25 nya landskapsmåltider under året, enligt Värmlands landshövding Georg Andrén, som själv satt med i dagens jury och smakade av de tre finalisternas menyer.

– Vi gör det här för att försöka lyfta fram det kulinariska kunnandet och traditionen i Sverige, säger landshövdningen.

Han berättar att Stockholm är nästa års gastronomiska huvudstad i Europa och då kommer samtliga vinnande menyer presenteras i huvudstaden.

Lokala producenter

Råvarorna i Värmlands vinnande rätter kommer från lokala producenter. Även porslinet, glasen och textilierna i dukningen härstammar från värmländska konsthantverkare.

Hör kockarna som tagit fram den vinnande måltiden berätta hur deras rätter representerar Värmland.

Vinnarmenyn

Förrätt

Värmländsk eldad råbiff, ale, dinkel, krispig lök, äggula, syltad kantarell, surdeg och hallon

Huvudrätt

Regnbågsfilé, spetskål, grädde, pepparrot, dill och vänerlöjrom

Efterrätt

Mazarin på skrädmjöl, brynt smör, yoghurt och hjortron

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.