Foto: Länsstyrelsen i Värmland

Värmländsk björn har fått ungar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin har Länsstyrelsen i Värmland kunnat dokumentera en föryngring av björn. Det är en björnhona öster om Sysslebäck som fött inte mindre än tre ungar.

– Det får mig att tro att det inte är första gången hon fått ungar, säger Per Larsson, naturbevakare på länsstyrelsen.

Det var efter tips från en jägare som Länsstyrelsen i Värmland kunde sätta upp övervakningskameror i området. Björnhonan fastnade senare på bild tillsammans med tre ungar, som ska ha fötts i februari. Om det är första gången en föryngring sker i Värmland vet man inte, men det finns tecken på att det kanske inte är så.

– Det är väldigt anmärkningsvärt att hon har tre ungar. Hanarna tar ju ofta död på ungarna, men den här honan har lyckats få dem att överleva och det tyder på att det inte är första gången hon fått ungar, säger Per Larsson på länsstyrelsen och fortsätter:

– Det här har vi väntat på i 20 år, att få kunna dokumentera en föryngring!

Tidigare har man sett föryngring av björnar i Dalarna och Norge. Och att det nu skett i Värmland är väldigt positivt, menar Per Larsson.

– Det betyder ju att vi har en reproducerande björnstam och att den har tagit ett steg framåt.

Björnjakten startar

Samtidigt startar björnjakten på måndag och nu ska länsstyrelsen se över om man kan göra något för att skydda den nya björnfamiljen.

– Det kan föranleda att vi behöver ta ett annat jaktbeslut för att i någon form skydda honan och ungarna, säger Per Larsson.

Det är normalt inte tillåtet att skjuta honor eller deras ungar, om de befinner sig i närheten av honan. Men trots det kan det alltså tillkomma ytterligare åtgärder.

– Vi kanske behöver fler restriktioner i detta område, säger naturbevakare Per Larsson.

Han vill också passa på att uppmana jägare som ska ut på björnjakten att hjälpa till med spillningsinventeringen, som ligger till grund för hur många björnar som får skjutas vid jakt.

– Länsstyrelsen har placerat ut spillningsprovkit på skjutbanorna. Det är jätteviktigt att få in prover eftersom det är fem år mellan inventeringarna och ger ju en fingervisning om stammen ökar eller minskar. Och det påverkar ju till exempel älgstammen.

Påverkar jakten

Under fredagen ändrade Länsstyrelsen i Värmland villkoren för årets björnjakt till följd av den konstaterade föryngringen. Ändringen gäller den nordligaste delen av länet. Där får inte björnjakt bedrivas med hund i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.