Många timmar har lagts på ABC-jollen som nu är k-märkt Foto: Privat

Värmländsk jolle K-märkt

Uppdaterad
Publicerad

Sjöhistoriska museet meddelade idag att nio fritidsbåtar från olika platser i landet K-märks. En av dem är en ABC-jolle som renoverats av båtsamlaren, båtrenoveraren och båtentusiasten Anders Wiss i Torsby.

Det är en nöjd och lycklig Anders Wiss som tar emot vid småbåtshamnen i Torsby. Här har han sitt paradis och de flesta av sina tolv träbåtar.  Men leendet idag gäller inte någon av dem, utan en betydligt mindre skapelse i plast, för tillfället uppställd i Säffle.

– Det är en liten oansenlig båt i plast, säger han om ABC-jollen som just K-märkts av Sjöhistoriska museet.

– Det är ofta salongsbåtar som K-märks, och stora segelbåtar. Det här är en liten släpjolle. Det är den minsta båten som K-märkts. Det tycker jag är jätteroligt!

Anders Wiss stora kärlek är båtar. Både i trä och plast. Foto: SVT

ABC-jollen tillverkades i Kungälv i slutet av 50-talet, men den ritades av en värmlänning, Per Brohult från Forshaga. Enligt museet är den tidiga plastbåten kulturhistoriskt värdefull, både på grund av den historiska dokumentationen kring båten, och den renovering som Anders Wiss genomfört.

– K-märkningen är viktig för att bevara den svenska fritidsbåtshistorien. Att få folk att vara rädda om sina båtar. Och använda dem förstås!

”Då seglar jag bara i fantasin”

Anders Wiss stora kärlek är dock inte båtar i plast utan trä. Han ägnar mycket tid och kärlek åt de tolv båtar han har i sin ägo.

Men varför har man tolv båtar?

– Jag gillar att snickra och hålla på med trä och färg och lack. Ingen linje är rak. Alla båtarna är ju inte i sjön samtidigt, kanske två eller tre.

Vad är roligast, att snickra eller att åka båt?

– Det vet jag inte. Från första september snickrar jag. Då seglar jag bara i fantasin. Men mellan första maj och sista augusti blir det inget snickrande. Då är jag på sjön!

K-märkning av fritidsbåtar

* Det är sjöhistoriska museet som sedan 2009 k-märker fritidsbåtar på ägarnas initiativ.

* Idag finns 143 k-märkta fritidsbåtar i Sverige

* Syftet med k-märkning av fritidsbåtar är att ge uppmärksamhet och uppskattning gentemot de människor som satsar tid och pengar på gamla fritidsbåtar.

* Kraven för att ett båt ska kunna bli k-märkt är att den ska vara från år 1965 eller tidigare,  i gott skicka och ha en väldokumenterad historia

Källa: Sjöhistoriska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.