Bingar med potatis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är den värmländska potatisskörden igång. Följ med på potatisskörden i klippet. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Värmländsk potatisskörd försenad av regn

Uppdaterad
Publicerad

Senare än vanligt – men nu är skörden av den värmländska potatisen igång.

– Det har varit svårt att köra på en del ställen, och en del potatis har ruttnat på grund av allt regn i juli, säger Andreas Grenegård, potatisodlare i Hynboholm strax utanför Karlstad.

Tidigare hade Andreas Grenegård upp till 40 hektar potatis, men i år är det omkring 15 hektar som ska skördas. Egentligen ville han sätta mer, men så blev det inte.

– Nej, jag fick inte tag på tillräckligt med utsädespotatis, så det fick bli vad det blev, säger han.

Få potatisodlare kvar i länet

Andreas är en av endast en handfull större potatisodlare kvar i länet. Medelåldern är hög, och många har slutat, framförallt för att det är mycket arbete och för att det är svårt att få lönsamhet.

Men nu är efterfrågan större än tillgången och priset har gått upp så pass mycket att potatisodlare i södra Sverige, i Skåne och Halland har börjat ta upp höstpotatisen redan nu. Priset är det dubbla jämfört med ifjol.

Men odlarna tycker det är för stor skillnad mellan vad de får betalt och var konsumenten i livsmedelsbutiken får betala. Bönderna får omkring 7–8 kronor kilot, medan kunder i livsmedelsbutiker får betala omkring 22 kronor kilot.

Se bilder från potatisskörden och hör Andreas berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.