En bild som visar en byggnad med ramp och en gångväg i en grön miljö, samt en separat sektion med en person som står framför en annan bakgrund. Byggnaden verkar vara en enkel entré med stora fönster och en ljus fasad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur politikerna har resonerat i klippet. Foto: SVT

Aspeds förskola återöppnas: ”Skulle lösts för länge sen”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen har nu godkänt återöppningen av förskolan i Vitsand, efter tidigare avslag.

– Det är ju helt underbart. Jag är jätteglad för vitsandsborna att de äntligen får barnomsorg i byn. Det är en fråga som skulle ha lösts för länge, länge sen, säger Mats Broberg (Doit), ledamot i kommunstyrelsen.

Tidigare har både kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden sagt nej till att öppna förskolan, med hänvisning till bristande ekonomi. Nu har dock styrelsen ändrat ståndpunkt och anser att det finns både tillräckligt många barn och resurser för att finansiera verksamheten.

– Det är en rättvisefråga. När förskolan lades ner för några år sedan var antalet barn väldigt lågt. Nu har det ökat rejält, säger Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby kommun.

Oppositionen kräver återremiss

Oppositionen (M, KD och C), är dock inte nöjd och vill ha en återremiss.

– Vi vill att den här frågan utreds vidare i en konsekvensanalys. Vi har gjort en ramökning på 5,3 miljoner inför 2025, där bland annat förskolan i Vitsand ingår, men även vuxenutbildningen. Detta måste tas på stort allvar, säger oppositionsrådet Ronnie Walfridsson (M), Torsby kommun.

Slutlig beslutet tas i kommunfullmäktige den 28 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.