Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är nästan 600 stycken ljudsändare i landet som har avaktiverats sedan slutet av kalla kriget, och nu kommer de att återaktiveras. Foto: Sayed Parwani/SVT/Arkiv

VMA-tutor återaktiveras i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag, måndag den 5 juni, kommer ett antal VMA-tutor i Karlstadsregionen som inte har använts de senaste åren åter att ljuda.

– Bli inte förvånad om det plötsligt tutar där du befinner dig, säger Malin Larsson, säkerhetskoordinator i Karlstad i ett pressmeddelande.

Det är nästan 600 stycken ljudsändare i landet som har avaktiverats sedan slutet av kalla kriget, och nu kommer de att återaktiveras.

– Det förändrade omvärldsläget har satt nytt fokus på utomhus-varningssystemet. Det finns en del ljudsändare som har varit avstängda sedan nedrustningen på 1990-talet och som vi nu sätter i gång igen, säger Malin Larsson, säkerhetskoordinator i Karlstad i ett pressmeddelande.

I Värmland finns det totalt 133 ljudsändare, varav 47 finns i Karlstad. Av dessa återaktiveras 17 stycken. De flesta placerade i innerstaden, men det finns även några i vissa ytterområden.

Enligt MSB är återaktiveringen en del av ansträngningarna för att stärka det civila försvaret och förbättra möjligheterna att varna allmänheten. För närvarande finns det 4 200 aktiva ljudsändare spridda över 234 kommuner i landet.

MSB inledde arbetet med återaktiveringen i november 2022 och det kommer att pågå fram till mitten av 2024.

Vad är VMA?

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, används för att varna allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller annan händelse som kan vara farlig. Du nås av VMA via radio och tv eller via appar som Krisinformation.se och SR Play. VMA kan också meddelas via sms till mobiler som befinner sig i området.

Ibland används även tutan Viktigt meddelande i samband med VMA. När du hör tutan, som ofta kallas ”Hesa Fredrik”, ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventiler och lyssna på Sveriges Radio P4. Tutan används tillsammans med VMA när det innebär omedelbar fara för allmänheten. Det händer sällan. Tutan testas dock en gång i kvartalet. Klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Tutorna är gjorda för att varna utomhus. Cirka 50 procent av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en tuta. Det är kommunen som bestämmer var tutorna placeras.

Källa: Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.